
آذرنوش همتی و قاسم سلیمان پور شاهدان قتل عام ۶۷ در دادگاه
روز چهارشنبه۲۲ دیماه دادگاه یک جنایتکار قتل عام ۶۷ یعنی حمید نوری در سوئد ادامه یافت. در این دادگاه آذرنوش همتی الیزهای معروف به اسکندر به ادای شهادت در مورد قتل عام ۶۷ در زندان گوهردشت پرداخت. آذرنوش همتی از بازماندگان قتل عام ۶۷ در زندان گوهر دشت است.
وی در سال ۵۹ به اتهام هواداری از سازمان پیکار در حومه تهران بازداشت شد. او سالها به عنوان یک زندانی «ملی کش» در زندانهای اوین و قزلحصار و گوهردشت گذراند.
انتقال به زندان گوهر دشت در آغاز سال ۶۷
آذرنوش همتی به دادگاه گفت که در بهار ۶۷ به همراه بیش از یک صد تن از هواداران مجاهدین خلق برای دومین بار به زندان گوهردشت منتقل شد. او پیشتر از آن تجربه دو سال زندان انفرادی را در سلولهای زندان گوهردشت در سال ۶۱ داشت. وی به دادگاه گفت که در بدو ورود به زندان گوهردشت، ناصریان به عنوان رئیس زندان و حمید نوری به عنوان دادیار زندان به زندانیان منتقل شده معرفی شدند. او تصریح کرد که از همان آغاز ملاقاتشان قطع شده بود و از داشتن تلویزیون و روزنامه محروم بودند.
مجبور شدم بگویم مسلمان هستم
او در دادگاه شهادت داد که در اواخر مرداد ۶۷ از طریق مورس زدن با زندانیان دیگر خبر شروع «دارها» را در زندان شنید. او به دادگاه گفت که روزی که او را برای بردن پیش هیأت مرگ وارد راهروی مرگ کردند، شاهد حضور حمید نوری یا همان عباسی و ناصریان در آنجا بود. او گفت من مجبور شدم برای اینکه جانم را نجات بدهم، به دادگاه بگویم که مسلمان هستم. او گفت که در روز دوم که مرا به دادگاه بردند دیدم ناصریان و حمید نوری در انتهای سالن دادگاه نشسته بودند و بعد حمید نوری او را از دادگاه بیرون برد. شاهد دادگاه شهادت داد که هرگز آن روزها را فراموش نمیکند.
آذرنوش همتی شهادت داد که در همان روز دادگاه، زندانی دیگری به نام حسین طالقانی به این سوال که مسلمان است یا نه، پاسخ منفی داد و بعدا اعدام شد. او شهادت داد که پیشتر نیز بارها با پخش فرمهایی در میان زندانیان چپ از آنها در مورد مسلمان بودن یا نبودن و نماز خواندن یا نخواندن سوال کرده بودند.
حمید نوری و گرفتن حکم شلاق برای زندانیان
او گفت که بعدها همراه با جمعی دیگر از زندانیان نجات یافته از اعدام به اوین منتقل شد و در اسفند۶۷ از زندان آزاد شد.
آذرنوش همتی الیزهای در جلسه دادگاه گفت: زمانی که خبر دستگیری حمید نوری را در اخبار سوئد دید، باور نکرد. او بعدا با دیدن عکس نوری، از روی چشمانش او را شناخت.
او به دادگاه گفته بود که اعدامها به صورت مخفیانه انجام میشد وخانواده زندانیان اعدام شده تنها ماهها بعد از اعدام فرزنداشان خبردار میشدند. همتی الیزهای گفت نوری پس از دادگاه گفت حکم شلاق برایم میگیرد.
دادستان پرونده که در طول محاکمه سوالات را مطرح میکرد خطاب به آذرنوش همتی الیزهای گفت این بخش مربوط به اتاق و تهدید حمید نوری درباره شلاق در بازپرسیهای پلیس مطرح نشده است. پلیس سوئد پس از دستگیری دو سال پیش حمید نوری، از تمامی شاهدانی که در دادگاه علیه او شهادت میدهند، بازپرسی کرده است.
شهادت ابوالقاسم سلیمان پور در پنجاه و هفتمین جلسه دادگاه حمید نوری
در روز سه شنبه ۲۱ دی ماه نیز ۵۷ مین جلسه محاکمه حمید نوری در سوئد با شهادت ابوالقاسم سلیمان پور برگزار شد.
قاسم سلیمان پور از هواداران سازمان وحدت کمونیستی است که نخستین بار در سال ۶۰ در بابلسر در استان مازندران دستگیر شد. او در تیرماه آن سال، موفق به فرار از زندان شد. اما در ۲۳ آبان ۶۰ دوباره در تهران دستگیر شد. او اینبار به دلیل صحبت های انتقادی درباره خمینی که در زمان شاه و در دانشگاه محل تحصیلش در شیکاگو آمریکا ایراد کرده بود، به ۱۰ سال زندان محکوم شد. او دو سال در انفرادی های بند ۲۰۹ زندان اوین نگهداری شد.
قاسم سلیمان پور در دوران زندان در اوین شاهد سخنان اسدالله لاجوردی در حسینیه آن زندان بود که به زندانیان گفت سزای شما که در برابر حکومت ایستاده اید، مرگ است. اما خمینی الان اجازه اعدامتان را نمیدهد!
این شاهد در ادامه شهادتش گفت که در سال ۶۵ به زندان گوهردشت منتقل شد و در جریان جداسازی قبل از شروع اعدامها همراه با سایر زندانیان کمونیست به بند ۶ منتقل شد. او در دادگاه شهادت داد که بارها بدون چشم و با چشم بند با حمید نوری در زندان گوهردشت مواجه شد.
دو سال در انفرادیهای زندان گوهردشت
شاهد گفت حمید نوری یکبار او را به دلیل سبز کردن سبزه برای سال نو و تهیه پارچهای قرمز با ستارهای بر روی آن مورد ضرب و شتم و هتاکی قرار داد و او بلافاصله به سلول انفرادی منتقل شد. او شهادت داد که حمید نوری در ابتدا دستیار ناصریان (قاضی مقیسه) بود و بعد دادیار زندان شد.
قاسم سلیمان پور به دادگاه گفت که: در سال ۶۷ چندین بار به راهروی مرگ برده شد. او یک بار پس از سوال و جواب توسط حمید نوری در ۱۰ یا ۱۱ شهریور ۶۷ در برابر هیأت مرگ قرار گرفت. این هیأت شامل اشراقی، علی رازینی و پورمحمدی بود. او در دادگاه شهادت داد که به خاطر پخش خبر شروع اعدامها در زندان به حکم هیأت مرگ به ۶۰ضربه شلاق محکوم شد و حکم شلاق جاری شد.
قاسم سلیمان پور پس از خاتمه اعدامها، در یازدهم خرداد ۶۸ برای آخرین بار در دادیاری زندان گوهردشت بدون چشم بند در برابر حمید نوری مورد بازپرسی قرار گرفت. او که از اعدامها جان سالم بدر برده بود، با گذاشتن سند به عنوان وثیقه از زندان آزاد شد.
جلسه بعدی دادگاه روز چهارشنبه بیست و نهم دی، نوزدهم ژانویه ۲۰۲۲ با شهادت عبدالرضا شهاب شکوهی در استکهلم برگزار خواهد شد.