
دادگستری بین المللی در مسیر رسیدگی به جنایت در خاک اوکراین
تصاویر قتلعام مردم در بوچای اوکراین همه جهان را شوکه کرده است. در خبرها آمده است که کریم خان دادستان دیوان کیفری بین المللی به بوچا وارده شده است تا از نزدیک صحنه وقوع جنایت را بررسی کند.
کریم خان دادستان ارشد دیوان کیفری بینالمللی پیشتر به خبرنگاران گفته بود: ما دلایل موثقی بر این گمان داریم که جنایاتی که در چارچوب رسیدگی این دادگاه است، اتفاق افتاده است.
دادستان کل دادگستری در بوچا
کریم خان بعدها در توییتر خود نوشت: ما برای کشف حقیقت باید غبار جنگ را کنار بزنیم. او سراسر خاک اوکراین را صحنه جنایت نامید.
خبرگزاریها روز پنجشنبه ۲۵ فروردین عکسهایی از بازدید کریم خان دادستان ارشد دیوان کیفری بینالمللی منتشر کردند.
هشیاری جهانی و واکنش به هنگام جهان به وقوع جنایت جنگی در اوکراین و ورود هیأتهای بینالمللی گوناگون به خاک اوکراین و بوچا یک خبر خوب برای حقوق بشر است که جهان نسبت به قتل عام و جنایت جنگی و نسل کشی که در جنگها و منازعات منطقهای و جهانی محتمل است هشیار شده است.
در عین حال جهان نباید فراموش کند که در همسایگی اوکراین کشور دیگری به نام ایران وجود دارد که همین فاجعه اوکراین را از سرگذرانده است و عدالت جهانی باید شرمنده باشد که بعد از گذشت ۳۴ سال از قتل عام بیش از ۳۰ هزار زندانی سیاسی در سال ۶۷ هنوز هیچ تحقیق مستقلی راجع به آن صورت نگرفته است.
هنوز نه دادگستری بینالمللی و نه شورای حقوق بشر ملل متحد کوچکترین قدمی برای رسیدگی به بزرگترین قتلعام تاریخ معاصر علیه زندانیان سیاسی صورت ندادهاند.
گورستان خاوران و گورستان بوچا یادآور یک حقیقت تلخ هستند. اینکه جنایتکاران در نبود یک سیستم دادرسی بینالمللی به خود اجازه می دهند که به هر جنایتی دست بزنند و بعد در پی از بین بردن آثار جرم خود باشند.
گورستان خاوران و دهها گور جمعی در سراسر ایران باید به عنوان اسناد جنایت علیه بشریت حفظ شوند تا نوبت به رسیدگی به قتل عام ۶۷ برسد.
خاوران در کنار بوچا ایستاده است!
مردم ایران درک می کنند که رسیدگی به مصائب مردم اوکراین و جنایتی که در بوچا یا ماریوپل صورت گرفته در اولویت مطلق است، مادران خاوران و مادران آبان بر سر مزار دختران و پسران اوکراینی هم اشک می ریزند.
آنان سالهاست که از عزیزان خود مزاری ندارند. آنان از اینکه جهان نسبت به آن چه در اوکراین در حال وقوع است، حساسیت فوری نشان داده خوشحالند.
در خبرها آمده بود که یک گروه تحقیقاتی مستقل با ماموریت از سوی سازمان امنیت و همکاری اروپا شواهد قابل باوری دال بر جنایت سیستماتیک در اوکراین یافته است.
بر اساس گزارش سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) شواهد بسیاری دال بر نقض شدید حقوق بشر توسط واحدهای نظامی روسیه از زمان ورود آنها به خاک اوکراین مشاهده شده است.
در گزارش ۱۰۰ صفحهای این سازمان که پیش از یافتن اجساد قربانیان غیرنظامی در بوچا تنظیم و تدوین شده است، آمده: اگر چه «ارزیابی با ذکر جزئیات» هنوز امکان پذیر نبوده است، اما کارشناسان مستقل سازمان امنیت و همکاری اروپا در تحقیقات خود در ماه مارس به یک رشته شواهد آشکار دست یافتهاند.
یافتههای سازمان امنیت و همکاری اروپا
کارشناسان این نهاد بینالمللی که به اطلاعات منابع مختلف محلی، از جمله سازمانهای غیردولتی، نهادهای تحقیقات قضایی و مسئولان دولتی اتکا کرده است، به حملات نیروهای ارتش روسیه به «بیمارستانها، خانههای مسکونی، میراث فرهنگی، مدارس و نیز تأسیسات آب و برق» اشاره میکند که «پیامدهای فاجعهبار برای مردم غیرنظامی داشته است».
این گزارش همچنین از شواهد قابل باور در مورد اعمال شکنجه و بدرفتاری و نیز کشتن و ربودن هدفمند غیر نظامیان سخن گفته است.
کریم خان دادستان ارشد دادگستری بین المللی نیز در مورد بازدید از بوچا گفت: مهم این است که: «تحقیقات به طور مستقل و بدون پیشداوری صورت گیرند. به همین دلیل یک تیم پزشکی قانونی دیوان بینالمللی کیفری در بوچا حضور دارد تا بتوانیم با اطمینان خاطر بگویم که قادریم حقیقت را از تخیل تمیز دهیم».