
در دنیای امروز علاوه بر صدا و سیما، رسانههای جمعی، روزنامهها، رادیو، تلویزیون و اینترنت… با انتقال اطلاعات جدید و تبادل افکار و افکار عمومی نقش بسزایی در توسعه فرهنگ و تمدن بشری ایفا کردهاند.
به طوری که بسیاری از دانشمندان عصر حاضر را «عصر ارتباطات» نامیدهاند.
کثرت جمعیت، تمرکز گروههای بزرگ انسانی در شهرهای بزرگ، شرایط خاص تمدن صنعتی و پیچیدگی زندگی اجتماعی، وابستگیها و همبستگیهای ملی و بینالمللی، ناامنی و بحرانها، تحول نظامهای سیاسی و اجتماعی، تغییر بنیانهای فرهنگی، ترک سنتهای قدیمی و بهویژه بیداری وجدان اجتماعی، همگی از عواملی هستند که نیاز انسان را به آگاهی از همه رویدادها و امور جاری زندگی افزایش میدهند، تا جایی که توسعه رسانههای جمعی و توسعه اقتصادی و اجتماعی و تقویت پایه های دموکراسی و تفاهم بین المللی برای یکدیگر ضروری شده است.
در این جوامع، انسان ها سعی می کنند دائماً از همه امور و مسائل اجتماعی آگاه باشند تا بتوانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم نقش انحصاری خود را در گروه بندیهای خود ایفا کنند.
بنابراین آگاهی اجتماعی یکی از مهم ترین ویژگی های دوران معاصر است و همین آگاهی است که افراد را به زندگی فردی و جمعی علاقه مند می کند و توجه آنان را به آزادی ها و مسئولیت های خود جلب می کند.
شرایط ایران و سازمان صدا و سیما
سازمان صدا و سیمای جمهوری آخوندی تنها متولی پخش قانونی برنامه های رادیویی و تلویزیونی حکومت ولایت فقیه است که بر اساس قانون اساسی ولایت فقیه، انتخاب ریاست آن با خامنهای است.
این امر یکی از معدود انحصارات رسانه ملی در جهان است. اما از طرف دیگر صدا و سیمای حکومتی با اقدامات خود به بازوی رسانهای دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی کشور تبدیل شده است. این سازمان که قبل از انقلاب ضد سلطنتی ۱۳۵۷، رادیو تلویزیون ملی نامیده میشد اکنون بیش از ۵۰۰۰۰ کارمند دارد.
صدا و سیما از بسیاری جهات قدرتمندترین، فراگیرترین و تأثیرگذارترین رسانه خبری و نهاد آموزشی-فرهنگی ایران است. این سازمان علاوه بر مالکیت و کنترل رادیو و تلویزیون، مالکیت شرکت فیلم صدا و سیما، برگزاری جشنواره های فیلم، موسیقی و هنر، انتشار کتاب، روزنامه و مجلات و استفاده از دانشگاه، صدا و سیما را به عنوان بازوی آموزشی دارد. فعالیت صدا و سیما به مرزهای ایران محدود نمیشود و در کشورهای مختلف دنیا دارای سازمانها و پایگاههای خبری است.
بودجه سازمان صدا و سیما
نیمی از کل هزینههای سالانه این سازمان در قانون بودجه هر سال تعیین میشود و نیمی دیگر از طرق دیگر از جمله موارد زیر است:
فروش زمان پخش رادیو و تلویزیون به تبلیغات
دریافت حق اشتراک از کلیه مشترکین برق در ایران
از فروش هر تلویزیون مبلغی به نام حق توسعه شبکه دریافت میکند
دریافت پول از تیم های ورزشی که در زمان های خاص به نمایش گذاشته میشوند
درآمد حاصل از انتشارات سروش
درآمد حاصل از انتشار مجلات
درآمد روزنامه جام جم
درآمد از شرکت صنعتی سیما چوب
درآمد شرکت صوتی و تصویری سروش
آمریکا در فوریه ۲۰۱۳ به دلیل دخالتهای این سازمان در برنامههای ماهوارهای و سایر موارد نقض حقوق بشر آن را در لیست سیاه خود قرارداده و تحریم کرد.
ولی به خاطر بخشی از سیاست مماشات آمریکا با رژیم، یک سال بعد در فوریه ۲۰۱۴، دولت باراک اوباما به طور موقت تحریمهای اعمال شده را لغو کرد.
صدا و سیمای ایران، بخشی از ماشین سرکوبگر رژیم
این سازمان از نزدیک با مقامات اطلاعاتی، قضایی و امنیتی ایران همکاری می کند تا از دسترسی مردم ایران به اطلاعات، پخش تبلیغات حکومتی و سرکوب جامعه مدنی جلوگیری کند. علاوه بر این این سازمان در سایر موارد نیز نقش بسزایی دارد. ازجمله میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
وقفههای موج
ارسال نویز بر روی امواج رادیویی که از سایر کشورها و ماهوارهها به ایران مخابره میشوند، از رویههای طولانی و مستمر سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی ایران بوده است.
به این ترتیب مقامات میتوانند دسترسی به اطلاعات را کنترل کرده و مردم را از دریافت برنامههای مورد علاقه خود محدود کنند.
اعترافات اجباری
زندانیان سیاسی که اغلب توسط مأموران و نگهبانان زندانها شکنجه یا تهدید میشوند، به «اعترافهای غیر واقعی» مجبور میشوند. این اعترافات با هدف ارعاب، تحقیر و بدنام کردن آن افراد ضبط و پخش میشوند. این “اعترافات” بخشی از تلاش آگاهانه برای بی اعتبار کردن معترضان، مدافعان حقوق بشر و فعالان سیاسی است. سپس این اعترافات اجباری به عنوان «مدرک» علیه همین افراد برای محکوم کردن آنها در دادگاهها استفاده میشوند.
هتک حرمت به معترضان و فعالان
برنامههای خبری و تحلیلی صدا و سیما معمولاً برای نشر اکاذیب و اتهامات علیه معترضان و فعالان سیاسی و سازمانها و گروههای مخالف مورد استفاده قرار میگیرد.
این برنامههای رادیویی، کسانی را که برای رسانههای فارسی زبان خارج از کشور کار میکنند نیز هدف قرار میدهد. ماموران اطلاعاتی و امنیتی از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی با این افراد در خارج از کشور تماس گرفته و آنها را تهدید میکنند که در صورت عدم توقف فعالیت های رسانهای خود به خانوادههایشان در داخل ایران آسیب خواهند رساند.
این یکی دیگر از نشانههای همکاری نزدیک سازمان صدا و سیما با سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی مسئول اجرای سرکوب و سانسور است.
اطلاعات نادرست برای پنهان کردن نقض حقوق بشر
صدا و سیما با هدف کتمان موارد نقض حقوق بشر به انتشار آشکار و عمدی اطلاعات کذب میپردازد.
علاوه بر این، صدا و سیما به پخش اطلاعات نادرست با هدف بیاعتبار کردن معترضان، فعالان سیاسی و مدافعان حقوق بشر و پخش برنامههایی درباره اقلیتهای مذهبی و قومی مانند بهائیان ادامه میدهد که به میتوان آنها را به عنوان سخنان نفرتانگیز توصیف کرد.
سانسور مستمر صدا و سیمای ولایت فقیه
صدا و سیما به سانسور تمامی مطالبی که ممکن است ضد نظام تعبیر شود، ادامه میدهد.
به طور خلاصه
صدا و سیمای ایران، به زبان ساده، در طول ۴۱ سال حیات حکومت ولایت فقیه تبدیل به بلندگوی دستگاه تبلیغاتی آخوندها برای پخش دروغ نه تنها برای مردم ایران بلکه برای کشورهای همسایه نیز تبدیل شده است.
البته اکثر مردم ایران دیگر به هیچوجه به اخباری که از صدا و سیما منتشر میشود اعتماد ندارند و برای کسب اطلاع بیشتر به رادیو تلویزیونهای خارجی و بخصوص اینترنت مراجعه میکنند و به همین دلیل هم خامنه ای در صدد است که با طرح صیانت اینترنت مردم ایران را از دسترسی به این امکان محروم کند و جلوی تبادل آزاد اطلاعات را بگیرد.
امری که مسلما با مخالفت مردم روبرو خواهد شد و با پیشرفت تکنولوژی میتوان از هم اکنون آنرا شکست خورده اعلام کرد.
ح. بیضایی