کشته شدن خبرنگار شبکه رادیو آزادی در کییف
شهردار کییف میگوید در حمله روز پنحشنبه نیروهای روسیه به این شهر یک نفر کشته شده. به گفته ویتالی کلیچکو هنگام جستجوی امدادگران در میان آوارهای یک ساختمان مسکونی که مورد اصابت موشک قرار گرفته، جسد یک قربانی که خبرنگار بود را کشف کردند.
این حملات در حالی صورت گرفته بود که دبیرکل سازمان ملل متحد برای دیدار با رئیس جمهور ولودیمیر زلنسکی در پایتخت حضور داشت.
گفتنی است که؛ خانم ویرا گیریچ خبرنگار و برنامه ساز رادیو تلویزیونی اوکراینی است که بر اثر اصابت موشک روسیه به خانهاش در کییف، جان باخت. این اتفاق، دیروز پنجشنبه روی داد و جنازه وی بامداد امروز جمعه پیدا شد.
او با شبکه رادیو آزادی (مستقر در پراگ چک) همکاری داشت و قبل از این در شبکههای مختلف تلویزیون اوکراین فعالیت میکرد. وی از فوریه ۲۰۱۸ (اواخر سال ۱۳۹۶) فعالیتش را با این شبکه آغاز کرده بود.
حمله موشکی روسیه به برج مسکونی آسیب زد که او در آن زندگی می کرد.
از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین در ۵ اسفند ۱۴۰۰ تاکنون بیش از ۱۰ خبرنگار و عکاس در این کشور کشته شدهاند.
هزینه تسلیم بیشتر است یا جنگ؟
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه از کنگره خواست با اختصاص ۳۳میلیارد دلار کمک اضافی به اوکراین جهت مقابله با تهاجم روسیه موافقت کند.
یک مقام وزارت دفاع آمریکا نیز میگوید رئیس جمهور آمریکا از کنگره درخواست کرده بسته کمکهای دیگری به ارزش سی میلیارد دلار را به اوکراین تصویب کنند. قرار است بیست میلیارد دلار از این بودجه به کمکهای نظامی اختصاص یابد.
به گفته جو بایدن «هزینه این جنگ ارزان نیست، اما تسلیم در برابر تهاجم پر هزینهتر خواهد بود».
بایدن با اشاره به صحبتهای مقامات کرملین هشدار داد هیچکس نباید درباره استفاده از سلاح هستهای اظهار نظر بیهوده کند.
زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در پیام ویدئویی روزانه خود اظهار امیدواری کرد که کنگره به سرعت از این درخواست حمایت کند.
وی این کمکها را گامی بسیار مهم برای تداوم مقاومت در برابر حمله روسیه توصیف کرد.
تحولات نظامی در جنگ روسیه علیه اوکراین
روز جمعه نهم اردیبهشت سخنگوی ستاد مشترکی نیروهای مسلح اوکراین در گزارش روزانه خود از تحولات جنگ اوکراین گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تحرکات چشمگیری از اشغالگران در جبهه های مختلف مشاهده نشد.
در محور ایزیوم تلاش اصلی آنان بر شناسایی مواضع نیروهای اوکراین و هدف قرار دادن آنها با آتش توپخانه متمرکز بود.
در محور دونتسک و تاویر نیز با آتش سنگین خمپاره و توپ در طول جبهه درگیری ها، تلاش کردند مانع از تغییر آرایش نیروهای ما شوند.
نیروهای روسیه همچنان ماریوپل را در محاصره خود دارند و راههای مواصلاتی را به روی شهروندان غیرنظامی و جنگجویان اوکراینی مسدود کردهاند.
نیروهای روسیه در کلیه مناطق اشغال شده، همچنان به ایجاد محدودیت های تردد برای شهروندان، دستگیری مقامات محلی اوکراینی و مسدود کردن کمک های انساندوستانه از بیرون ادامه میدهند. آنها در مناطقی همچون کامانکا و دنیپرو دست به غارت محصولات کشاورزان زده و بیش از شصت تن گندم را از این منطقه جمع کرده و به بیرون منتقل کردهاند.
نیروهای اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته با انجام مانورهای عملیاتی و تاکتیکی در مناطق دونتسک و لوهانسک ۹ عملیات تهاجمی را دفع و خنثی کردند.
طی این رشته عملیات شش تانک، یک سامانه توپخانه، دوازده واحد تجهیزات زرهی، یک خودرو و یک ضدهوایی نیروهای روسیه توسط واحدهای مسلح اوکراین منهدم شد.
روز گذشته نیز دفاع ضدهوایی اوکراین موفق شد یک هواپیمای روسی، پنج موشک کروز و نه پهپاد جنگی را رهگیری و ساقط کند.
این در حالی است که وزارت دفاع انگلستان در گزارش روزانه روز جمعه خود گفت؛ نبرد دونباس همچنان تمرکز استراتژیک ارتش روسیه را تشکیل میدهد تا با تسخیر آن بتوانند امنیت کنترل بر دونتسک و لوهانسک را تأمین کنند.
جنگ در محور لیسیچانکس و سهورودونتسک Severodonetsk بشدت ادامه دارد و نیروهای روسیه تلاش میکنند در جبهه جنوب از ایزیوم به سمت اسلوویانسک پیشروی کنند.
اما مقاومت سرسختانه اوکراینی ها این پیشروی را مسدود و محدود کرده و بهای سنگینی را بر نیروهای روسیه تحمیل کرده است.
حمایت های بین المللی
روز پنجشنبه آنتونیو گوترز با رئیس جمهورزلنسکی در کییف ملاقات کرد. گوترز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با زلنسکی گفت: «تهاجم روسیه نقض آشکار تمامیت ارضی اوکراین و منشور سازمان ملل است».
وی خطاب به مردم این کشور اشغال شده، گفت؛ تمرکز سازمان ملل بر یافتن راه حل هایی به منظور افزایش حمایت از مردم و نجات جانها و کاهش رنجهای آنهاست تا بدینوسیله مسیر صلح هموار شود.
گوترز در ادامه گفت: کمکهای سازمان ملل، یک عملیات بشر دوستانه معمول در یک کشور در حال توسعه که با مشکلات حکومتی و مشکلات دیگر روبرو باشد نیست.
اوکراین کشوری است با یک دولت و یک سیستم پشتیبانی از شهروندانش.
بنابراین نقش سازمان ملل جایگزین این سیستم نیست، بلکه حمایت از دولت برای حمایت از مردم است». وی بار دیگر خواهان پایان جنگ شد.
گفتنی است که در تحولی دیگر، روز پنجشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۱، پارلمان آلمان با اکثریت قاطع، ارسال تسلیحات سنگین به کییف را تصویب کرد.